Rodzynki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 13g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
Borówka amerykańska | 450g |
12,58 zł
(13,98 zł) |
|
Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
Czarne jagody | 130g |
6,28 zł
(14,49 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Makrela, wędzona | 40g |
0,96 zł
(5,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 500ml |
4,75 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 48g |
0,14 zł
(2,99 zł) |
|
Nasiona chia | 15g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 60g |
0,75 zł
(4,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 11g |
0,25 zł
(4,49 zł) |
|
Sałata | 10g |
0,36 zł
(4,99 zł) |