Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bułka tarta | 20g |
0,16 zł
(3,89 zł) |
|
Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb tostowy pełnoziarnisty | 92g |
0,64 zł
(3,49 zł) |
|
Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 225g |
1,57 zł
(6,99 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Krążki ryżowe | 30g |
0,73 zł
(2,69 zł) |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
0,79 zł
(4,49 zł) |
|
Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Papryka czerwona | 60g |
1,10 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Polędwica sopocka | 24g |
0,68 zł
(16,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Ser żółty królewski light | 30g |
1,02 zł
(4,59 zł) |
|
Szynka z indyka | 50g |
2,35 zł
(7,99 zł) |