Darmowa dieta 2200 kcal nr 19165



Śniadanie


Jajecznica z szynką (wersja bezglutenowa)
467 kcal
Łączna waga porcji: 315g.

B: 34.15 g T: 24.42 g W: 28.88 g (BŁ: 1.81 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

35   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, razem z pokrojoną drobno szynką. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem. Zmniejszamy ogień i wlewamy zawartość miseczki. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jajko się zetnie. Podajemy z krążkami ryżowymi.


Drugie śniadanie


Owsianka z figami
506 kcal
Łączna waga porcji: 339g.

B: 19.39 g T: 21.15 g W: 62.57 g (BŁ: 6.77 g)

Wegetariańskie  

10   44

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.



Obiad


Pulpeciki z makaronem
746 kcal
Łączna waga porcji: 490g.

B: 32.37 g T: 39.57 g W: 70.02 g (BŁ: 9.42 g)

Bez laktozy  

47   12

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.



Kolacja


Tosty pełnoziarniste z serem, papryką i polędwicą sopocką
454 kcal
Łączna waga porcji: 216g.

B: 21.74 g T: 18.84 g W: 52.58 g (BŁ: 6.72 g)



66   10

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Kromki pieczywa tostowego smarujemy masłem.
  2. Na pierwszą z nich kładziemy kolejno plaster polędwicy, pokrojoną paprykę i plaster sera.
  3. Przykrywamy drugą z nich i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2173 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 107.65 g
Tłuszcz: 103.98 g
Węglowodany: 214.05 g (w tym błonnik: 24.72 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka tarta 20g     0,16 zł (3,89 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Chleb tostowy pełnoziarnisty 92g     0,64 zł (3,49 zł)
Figi suszone 14g     1,03 zł (10,99 zł)
Jaja kurze całe 225g     1,57 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 25g     0,47 zł (1,49 zł)
Krążki ryżowe 30g     0,73 zł (2,69 zł)
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 70g     0,79 zł (4,49 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Mielone mięso wołowe 70g     1,40 zł (9,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Olej rzepakowy 15g     0,10 zł (6,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 60g     1,10 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Polędwica sopocka 24g     0,68 zł (16,99 zł)
Pomidory w puszce 200g     2,10 zł (4,19 zł)
Płatki owsiane 50g     0,33 zł (3,29 zł)
Ser żółty królewski light 30g     1,02 zł (4,59 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)



×