Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kanapki smarujemy masłem. Nakładamy sałatę, szynkę i pomidory. Posypujemy pieprzem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
Cebula | 250g |
0,59 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
Czosnek | 20g |
0,88 zł
(2,19 zł) |
|
Goździki | 4g |
0,52 zł
(1,29 zł) |
|
Jaja kurze całe | 260g |
1,82 zł
(6,99 zł) |
|
Krążki ryżowe | 30g |
0,73 zł
(2,69 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Marchew | 90g |
0,27 zł
(2,29 zł) |
|
Masło | 30g |
0,75 zł
(4,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 30ml |
0,28 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
Pomidory | 340g |
1,81 zł
(3,99 zł) |
|
Sałata | 15g |
0,53 zł
(4,99 zł) |
|
Seler, korzeń | 300g |
1,15 zł
(2,69 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
Szynka z indyka | 40g |
1,88 zł
(7,99 zł) |
|
Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Udko z kurczaka | 240g |
4,36 zł
(9,99 zł) |