Darmowa dieta 2200 kcal nr 86998



Śniadanie


Kanapka z serem twarogowym, szczypiorkiem i rzodkiewką
504 kcal
Łączna waga porcji: 440g.

B: 30 g T: 9.68 g W: 83.08 g (BŁ: 15.28 g)

Wegetariańskie  

68   6

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 4

Przepis:

  1. Kanapkę smarujemy serem.
  2. Na kanapkę kładziemy pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę.


Drugie śniadanie


Kruche ciastka orzechowe
317 kcal
Łączna waga porcji: 71g.

B: 6.82 g T: 14.34 g W: 41.12 g (BŁ: 2.03 g)

Wegetariańskie  

13   13

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą (masło orzechowe z kawałkami orzechów,miód,mąka ryżowa,proszek do pieczenia,czekolada posiekana). Otrzymaną masę podzielić na 16 części .Sformować kuleczki i spłaszczyć je dłonią. Piec 15-20 minut w 170 stopniach.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Płatki ryżowe z bananem
359 kcal
Łączna waga porcji: 277g.

B: 7.95 g T: 2.21 g W: 78.45 g (BŁ: 3.04 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Płatki ryżowe z mlekiem zagotuj w garnku, aż potrawa zgęstnieje.
  2. Przelej potrawę do miski, dodaj łyżeczkę ksylitolu i wymieszaj.
  3. Banana pokrój w plastry i połóż na płatkach ryżowych.


Kolacja


Sałatka z granatem i serem feta
412 kcal
Łączna waga porcji: 335g.

B: 14.77 g T: 28.78 g W: 26.04 g (BŁ: 5.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

25   38

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy umyte i pokrojone pomidory.
  3. Granat myjemy, rozdrabniamy i dodajemy do reszty.
  4. Ser kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, bazylię, sól i pieprz.
  6. Polewamy sosem sałatkę.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2181 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 77.86 g
Tłuszcz: 77.37 g
Węglowodany: 310.68 g (w tym błonnik: 31.29 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czekolada deserowa 50g 0,00 zł (0,00 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Granat 100g     2,72 zł (5,99 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Ksylitol 7g     0,36 zł (12,99 zł)
Masło orzechowe 80g     2,82 zł (11,99 zł)
Miód pszczeli 112g     4,20 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 100ml     0,35 zł (3,49 zł)
Musztarda 10g     0,13 zł (2,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Mąka ryżowa 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Oregano (suszone) 1g     0,17 zł (1,69 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory 340g     1,81 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 4g     0,10 zł (0,75 zł)
Płatki ryżowe 50g     0,89 zł (3,19 zł)
Rukola 50g     3,00 zł (5,99 zł)
Rzodkiewka 120g     2,49 zł (2,49 zł)
Ser typu "Feta" 100g     1,59 zł (4,29 zł)
Serek twarogowy ziarnisty 160g 0,00 zł (0,00 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 20g     1,99 zł (2,49 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×