Darmowa dieta 2300 kcal nr 25733



Śniadanie


Jaglanka z bananem, amarantusem i rodzynkami (wersja bez laktozy)
542 kcal
Łączna waga porcji: 463g.

B: 9.66 g T: 7.37 g W: 114.41 g (BŁ: 8.86 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

16   57

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Rodzynki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.


Drugie śniadanie


Kanapki z pastą z makreli (wersja lżejsza)
346 kcal
Łączna waga porcji: 347g.

B: 19.46 g T: 11.08 g W: 46.95 g (BŁ: 9.1 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

21   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makrelę pozbawioną ości miksujemy z cebulą, natką pietruszki i papryką. Powstałą pastą smarujemy chleb, nakładamy sałatę i ogórka.


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Szakszuka z kabanosem
337 kcal
Łączna waga porcji: 582g.

B: 22.24 g T: 19.76 g W: 20.69 g (BŁ: 5.63 g)



38   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa
  2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni z oliwą.
  3. Kabanos posiekaj w drobne plasterki i dodaj do podsmażonych składników.
  4. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonych składników.
  5. Potrawę przypraw bazylią, solą i pieprzem. Całość smaż około 5-7 min. na średnim ogniu.
  6. W powstałym „sosie” zrób "gniazdka" (luki), w które wbijesz całe jajka. Posyp jajka przyprawami.
  7. Całość przykryj i smaż do momentu ścięcia jajek.

 

propozycja przepisu przysłana przez: Zefios


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Mus z jabłek z cynamonem
444 kcal
Łączna waga porcji: 464g.

B: 6.86 g T: 19.5 g W: 66.3 g (BŁ: 12.04 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

53   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Jabłko kroimy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem aż jabłka zmiękną. Pod koniec dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2258 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 76.54 g
Tłuszcz: 80.07 g
Węglowodany: 330.34 g (w tym błonnik: 41.44 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Amarantus ekspandowany 6g     0,42 zł (6,99 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Bazylia (suszona) 0.25g     0,06 zł (2,29 zł)
Cebula 200g     0,47 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 30g     0,14 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cynamon 4g     0,51 zł (2,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jabłko 300g     1,31 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 324g     2,26 zł (6,99 zł)
Kabanosy z kurczaka 45g     2,57 zł (9,99 zł)
Makrela, wędzona 60g     1,44 zł (5,99 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 80g     1,00 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 80g     1,47 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory 850g     4,52 zł (7,98 zł)
Płatki jaglane 60g     0,84 zł (2,79 zł)
Rodzynki 52g     1,17 zł (4,49 zł)
Sałata masłowa 15g     0,53 zł (4,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 350ml 0,00 zł (0,00 zł)



×