Darmowa dieta 2300 kcal nr 90984



Śniadanie


Jaglanka z bananem, amarantusem i rodzynkami
545 kcal
Łączna waga porcji: 463g.

B: 17.91 g T: 8.62 g W: 103.41 g (BŁ: 8.61 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Rodzynki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.


Drugie śniadanie


Omlet z pieczarkami i warzywami
338 kcal
Łączna waga porcji: 525g.

B: 28.68 g T: 18.64 g W: 18.18 g (BŁ: 7.06 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

51   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa i pieczarki.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki i umieść na osobnej patelni. Uduś pieczarki wraz z niewielką ilością wody.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Umieść warzywa w misce.
  4. Do warzyw dodaj jaja kurze oraz przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, pieprz czarny, sól himalajska). Wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej zawartość miski. Podgrzewaj omlet aż do czasu, gdy jajka się zetną.
  6. Omlet wyłóż na talerz i posyp duszonymi pieczarkami.


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Brownie bananowe
348 kcal
Łączna waga porcji: 144g.

B: 4.88 g T: 11.85 g W: 57.01 g (BŁ: 3.25 g)

Wegetariańskie  

56   30

Składniki na liczbę porcji: 6

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 6. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2274 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 80.56 g
Tłuszcz: 79.22 g
Węglowodany: 328.14 g (w tym błonnik: 34.89 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Amarantus ekspandowany 6g     0,42 zł (6,99 zł)
Banan 480g     2,40 zł (4,99 zł)
Cebula 200g     0,47 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 344g     2,40 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 20g     0,93 zł (6,99 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 100g     3,75 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 300ml     1,05 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Mąka ryżowa 200g     1,40 zł (6,99 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 140g     0,98 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 660g     6,59 zł (9,98 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 3g     0,08 zł (0,75 zł)
Płatki jaglane 60g     0,84 zł (2,79 zł)
Rodzynki 22g     0,49 zł (4,49 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sól biała 8g     0,05 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 1g     0,01 zł (3,49 zł)
Woda 387ml 0,00 zł (0,00 zł)



×