Darmowa dieta 2500 kcal nr 60221



Śniadanie


Jaglanka z figami (bez laktozy)
487 kcal
Łączna waga porcji: 339g.

B: 10.19 g T: 18.3 g W: 73.42 g (BŁ: 5.57 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

6   57

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.


Drugie śniadanie


Placuszki bananowo szpinakowe
610 kcal
Łączna waga porcji: 530g.

B: 21.06 g T: 15.72 g W: 101 g (BŁ: 8.84 g)

Wegetariańskie  

15   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Szpinak opłukać i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać banana i zblendować. Dorzucić jajka, erytrol, szczyptę soli, domowy ekstrakt waniliowy (można pominąć), mleko kokosowe i ponownie zblendować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni lekko przetartej tłuszczem.Jogurtem naturalnym polać po plackach i udekorować malinami.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Kanapka z masłem, kabanosem i rzodkiewką
438 kcal
Łączna waga porcji: 240g.

B: 14.07 g T: 19.59 g W: 57.87 g (BŁ: 11.07 g)



33   13

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

  1. Kanapkę smarujemy masłem.
  2. Na kanapkę kładziemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i kawałki kabanosa.


Kolacja


Serek wiejski z rzodkiewką
385 kcal
Łączna waga porcji: 290g.

B: 24.75 g T: 8.23 g W: 57.91 g (BŁ: 9.4 g)

Wegetariańskie  

68   4

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki i wymieszaj z serkiem. 2. Podajemy z chlebem żytnim.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2509 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 88.39 g
Tłuszcz: 84.2 g
Węglowodany: 372.19 g (w tym błonnik: 40.69 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 2g     0,32 zł (1,59 zł)
Banan 240g     1,20 zł (4,99 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 205g     1,94 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Figi suszone 14g     1,03 zł (10,99 zł)
Jaja kurze całe 320g     2,24 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 100g     0,62 zł (2,49 zł)
Kabanosy z kurczaka 30g     1,71 zł (9,99 zł)
Ksylitol 10g     0,52 zł (12,99 zł)
Malina 140g     2,80 zł (9,99 zł)
Masło 15g     0,37 zł (4,99 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 100ml     1,80 zł (8,99 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Mąka gryczana 60g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Mąka ziemniaczana 80g 0,00 zł (0,00 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Proszek do pieczenia 6g     0,15 zł (0,75 zł)
Płatki jaglane 50g     0,70 zł (2,79 zł)
Rzodkiewka 130g     2,70 zł (4,98 zł)
Serek twarogowy ziarnisty 150g 0,00 zł (0,00 zł)
Szpinak 120g     2,39 zł (3,99 zł)
Sól biała 7g     0,04 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×