Imbir ścieramy i gotujemy z pokrojonymi w kostkę jabłkami i gruszkami, goździkami, olejem i wodą przez około 15 - 20 minut. Pod koniec dodajemy suszone jagody goji.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy , dodajemy do ubitego białka na sztywno żółtka oraz przesianą mąkę. Przekładamy do naczynia do pieczenia / foremki. Dodajemy owoce np. banan/ borówki/ maliny. Pieczemy w 180 stopach około 10 minut.
Autor: qba100
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Imbir | 5g |
0,14 zł
(5,69 zł) |
|
| Jabłko | 450g |
1,96 zł
(3,49 zł) |
|
| Jagody goji (suszone) | 12g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 380g |
2,66 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 50g |
0,39 zł
(1,39 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 40g |
0,98 zł
(2,69 zł) |
|
| Malina | 50g |
1,00 zł
(9,99 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 48g |
1,80 zł
(14,99 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 35g |
0,24 zł
(6,99 zł) |
|
| Pomidory | 170g |
0,90 zł
(3,99 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Woda | 250ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |