Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Ananas | 100g |
1,00 zł
(7,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Kiwi | 225g |
3,37 zł
(7,49 zł) |
|
| Makaron pełnoziarnisty | 140g |
1,68 zł
(5,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
| Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
| Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 60g |
6,66 zł
(9,99 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 200g |
2,79 zł
(3,49 zł) |
|
| Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
| Ser mozzarella | 50g |
1,28 zł
(3,19 zł) |
|
| Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |