Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Chleb żytni | 100g |
0,95 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
Makaron kukurydziany | 140g |
1,29 zł
(4,59 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pesto z bazylią | 60g |
6,66 zł
(9,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 200g |
2,79 zł
(3,49 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
Rzodkiewka | 40g |
0,83 zł
(2,49 zł) |
|
Serek twarogowy ziarnisty | 150g |
0,00 zł
(0,00 zł) |