Darmowa dieta 2800 kcal nr 95844



Śniadanie


Tosty pełnoziarniste z serem mozzarella
613 kcal
Łączna waga porcji: 372g.

B: 34.75 g T: 23.4 g W: 68.86 g (BŁ: 5.88 g)



61   7

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Między kromki wkładamy szynkę, szpinak i mozarellę, posypujemy oregano i opiekamy. Podajemy z pomidorem.


Drugie śniadanie


Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
380 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 7.01 g T: 2.97 g W: 87.58 g (BŁ: 11.38 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

79   53

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.



Obiad


Makaron z kurczakiem i brokułem (wersja bezglutenowa)
809 kcal
Łączna waga porcji: 628g.

B: 47.79 g T: 24.47 g W: 103.78 g (BŁ: 7.95 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

29   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy makaron i brokuła i posypujemy przyprawami.


Podwieczorek


Kokosowo-cytrynowe kulki mocy
368 kcal
Łączna waga porcji: 74g.

B: 2.92 g T: 31.63 g W: 23.2 g (BŁ: 10.6 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

16   37

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Wszystkie składniki dodaj do blendera/robota kuchennego. Zmiksuj wszystko pulsacyjnie, a następnie na wysokich obrotach aż składniki się połączą w klejącą masę.

2. Z masy weź ok. 1-2 łyżki i uformuj z nich kulki. Jeżeli masa jest zbyt wodnista lub nie formuje się dobrze, dodaj więcej wiórek kokosowych.

3. Kulki układaj na blaszce, a następnie pozostaw na 30 min do lodówki aby stwardniały.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pizza bezglutenowa z salami
676 kcal
Łączna waga porcji: 627g.

B: 30.71 g T: 31.04 g W: 73.55 g (BŁ: 10.13 g)

Bezglutenowe  

23   29

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Umyj rukolę.
  10. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  11. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż salami, kostki papryki, plasterki oliwek, posyp rukolą, startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  12. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2846 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 123.18 g
Tłuszcz: 113.51 g
Węglowodany: 356.97 g (w tym błonnik: 45.94 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bazylia (suszona) 8g     1,83 zł (2,29 zł)
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Cebula 170g     0,40 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cynamon 4g     0,51 zł (2,29 zł)
Cytryna 10g     0,14 zł (13,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Filet z piersi kurczaka 150g     2,61 zł (8,69 zł)
Jabłko 360g     1,57 zł (3,49 zł)
Kasza jaglana 50g     0,48 zł (3,39 zł)
Makaron kukurydziany 100g     0,92 zł (4,59 zł)
Miód pszczeli 45g     1,69 zł (14,99 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 45g     0,31 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 2.25g     0,38 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieczywo tostowe, grahamowe 110g     1,43 zł (6,49 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Pomidory 100g     0,53 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Rodzynki 7g     0,16 zł (4,49 zł)
Rukola 20g     1,20 zł (5,99 zł)
Salami lekkie 50g 0,00 zł (0,00 zł)
Ser mozzarella 80g     2,04 zł (3,19 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sok cytrynowy 10g     0,26 zł (5,29 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Szynka wieprzowa, gotowana 30g     2,06 zł (54,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Wiórki kokosowe 200g     3,99 zł (3,99 zł)
Woda 175ml 0,00 zł (0,00 zł)
Woda z kokosa 30g     0,59 zł (6,49 zł)



×