Darmowa dieta 2900 kcal nr 27530



Śniadanie


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną (bez laktozy)
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 29.88 g T: 27.64 g W: 49.77 g (BŁ: 5.11 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

15   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Drugie śniadanie


Ser biały i jogurt grecki z owsianką
478 kcal
Łączna waga porcji: 290g.

B: 31.79 g T: 19.32 g W: 46.23 g (BŁ: 2.76 g)

Wegetariańskie  

30   25

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Zmieszać ser z jogurtem.
  2. Płatki owsiane przygotować według przepisu na opakowaniu i dodać do sera i jogurtu.
  3. Całość polać miodem.

Przepis podesłany przez naszego użytkownika.



Obiad


Kurczak chrupiący
921 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 57.35 g T: 24.75 g W: 123.7 g (BŁ: 12 g)

Bezglutenowe  

94   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy pieprz i sól, mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka. Zostawiamy na kilka minut. W międzyczasie płatki kukurydziane ugniatamy widelcem albo mielimy w młynku po czym panierujemy w nich kurczaka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Filety śledziowe z ogórkiem i grahamką (wersja bezglutenowa)
416 kcal
Łączna waga porcji: 300g.

B: 28.35 g T: 19.98 g W: 31.68 g (BŁ: 1.56 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

22   52

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Filety podajemy z pokrojonymi w paski ogórkami kwaszonymi i krążkami ryżowymi.


Kolacja


Domowy paprykarz bez ryżu
488 kcal
Łączna waga porcji: 438g.

B: 26.24 g T: 35.57 g W: 19.43 g (BŁ: 6.89 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

8   36

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.

Źródło: olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2857 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 173.61 g
Tłuszcz: 127.26 g
Węglowodany: 270.81 g (w tym błonnik: 28.32 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 230g     0,54 zł (1,89 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 250g     19,16 zł (22,99 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 160g     1,12 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 220g     1,37 zł (2,49 zł)
Kasza jaglana 40g     0,39 zł (3,39 zł)
Krążki ryżowe 30g     0,73 zł (2,69 zł)
Liść laurowy 1g     0,22 zł (1,29 zł)
Makrela, wędzona 250g     5,99 zł (5,99 zł)
Marchew 100g     0,31 zł (2,29 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 10g     0,37 zł (14,99 zł)
Mleko ryżowe 20ml     0,19 zł (9,49 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 120g     1,50 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 250g     4,58 zł (10,99 zł)
Passata pomidorowa 250g     2,14 zł (5,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Płatki kukurydziane bezglutenowe 50g     0,67 zł (7,99 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Ryż konjac 300g     7,01 zł (8,99 zł)
Ser twarogowy półtłusty 120g     1,92 zł (3,99 zł)
Sos sojowy jasny 30g     0,84 zł (4,19 zł)
Suszone pomidory 20g     0,50 zł (6,99 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Ziele angielskie 1g     0,11 zł (1,59 zł)
Śledź marynowany 150g     3,64 zł (8,49 zł)



×