1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Kroimy składniki, polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i mieszamy ze szpinakiem. Podajemy z krążkami ryżowymi.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 5g |
![]() |
|
Awokado | 70g |
![]() |
|
Banan | 240g |
![]() |
|
Chleb żytni | 105g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 200g |
![]() |
|
Jogurt naturalny (grecki) | 100g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 20g |
![]() |
|
Ksylitol | 14g |
![]() |
|
Masło | 15g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 400g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 200ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 185g |
![]() |
|
Ogórek | 40g |
![]() |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 90g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Pomarańcze | 200g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Płatki kukurydziane bezglutenowe | 50g |
![]() |
|
Płatki ryżowe | 100g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 100g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 5g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 40g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 60g |
![]() |
|
Sól himalajska | 1g |
![]() |