Darmowa dieta 3000 kcal nr 113061



Śniadanie


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną (bez laktozy)
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 29.88 g T: 27.64 g W: 49.77 g (BŁ: 5.11 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

15   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Drugie śniadanie


Parówki z pomidorem i chlebem
494 kcal
Łączna waga porcji: 250g.

B: 11.75 g T: 33.65 g W: 40.01 g (BŁ: 7.08 g)



41   7

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Parówki ugotować Pomidora lub inne warzywo pokroic (przyprawic wedlug uznania) Chleb posmarować masłem


Obiad


Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem
859 kcal
Łączna waga porcji: 598g.

B: 54.19 g T: 35.43 g W: 87.67 g (BŁ: 12.46 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

69   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie złożonym z soku cytrynowego (2 łyżki), oliwy z oliwek (2 łyżki), odrobiną suszonej papryki chilli (na czubku łyżeczki) i soli. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, dodajemy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół) i posiekaną czerwoną cebulę. Polewamy dressingiem (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól). Na sałatkę wykładamy zawartość patelni. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Domowy paprykarz bez ryżu
488 kcal
Łączna waga porcji: 438g.

B: 26.24 g T: 35.57 g W: 19.43 g (BŁ: 6.89 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

8   36

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.

Źródło: olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pieczony indyk
609 kcal
Łączna waga porcji: 488g.

B: 77.25 g T: 22.86 g W: 24.04 g (BŁ: 0.94 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

41   13

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3004 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 199.31 g
Tłuszcz: 155.15 g
Węglowodany: 220.92 g (w tym błonnik: 32.48 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 230g     0,54 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Cytryna 98g     1,37 zł (13,99 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 250g     19,16 zł (22,99 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 160g     1,12 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 40g     0,39 zł (3,39 zł)
Liść laurowy 1g     0,22 zł (1,29 zł)
Makrela, wędzona 250g     5,99 zł (5,99 zł)
Marchew 100g     0,31 zł (2,29 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 50g     1,87 zł (14,99 zł)
Mleko ryżowe 20ml     0,19 zł (9,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 70g     3,08 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 250g     4,58 zł (10,99 zł)
Parówki popularne 70g     2,15 zł (7,69 zł)
Passata pomidorowa 250g     2,14 zł (5,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pierś z indyka 800g     19,32 zł (28,98 zł)
Pomidory 100g     0,53 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 250g     3,49 zł (3,49 zł)
Rukola 100g     5,99 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Ryż konjac 300g     7,01 zł (8,99 zł)
Sos sojowy jasny 30g     0,84 zł (4,19 zł)
Suszone pomidory 20g     0,50 zł (6,99 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 6g     0,03 zł (1,99 zł)
Ziele angielskie 1g     0,11 zł (1,59 zł)



×