1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w średniej wielkości plastry.
3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.
4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.
5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima
W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. 2. Wafle ryżowe posmaruj hummusem i obłóż rzodkiewką.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
0,03 zł
(5,49 zł) |
|
| Cynamon | 10g |
1,27 zł
(2,29 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Hummus naturalny | 120g |
4,49 zł
(5,98 zł) |
|
| Jabłko | 300g |
1,31 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 156g |
1,09 zł
(6,99 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 60g |
1,47 zł
(2,69 zł) |
|
| Miód pszczeli | 12g |
0,45 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 50ml |
0,17 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko krowie 3,2% | 250g |
0,72 zł
(2,89 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 446g |
1,33 zł
(2,99 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
0,60 zł
(7,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Rodzynki | 30g |
0,67 zł
(4,49 zł) |
|
| Rzodkiewka | 90g |
1,87 zł
(2,49 zł) |
|
| Ser twarogowy chudy | 100g |
1,33 zł
(1,99 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 4g |
0,05 zł
(1,29 zł) |