Darmowa dieta 3100 kcal nr 61298



Śniadanie


Pancakes szpinakowe z owocami
571 kcal
Łączna waga porcji: 334g.

B: 21.07 g T: 16.29 g W: 90.2 g (BŁ: 8.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

4   24

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Szpinak myjemy i osuszamy. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Całość miksujemy tak, aby przypominała mąkę. Następnie dodajemy szpinak, mleko, banan, syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy udekorowane owocami i ewentualnie syropem klonowym.


Drugie śniadanie


Makaron z pesto (bezglutenowy)
728 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 11.72 g T: 22.28 g W: 121.58 g (BŁ: 2.4 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

55   48

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Obiad


Indyk z warzywami
732 kcal
Łączna waga porcji: 719g.

B: 44.84 g T: 22.32 g W: 97.1 g (BŁ: 16.9 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

41   12

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Indyka i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok 20 - 25 minut. Warzywa kroimy. Całość polewamy oliwą, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.


Podwieczorek


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

14   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kanapka z twarogiem i rzodkiewką + gruszka
571 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 26.21 g T: 19.23 g W: 80.49 g (BŁ: 12.72 g)

Wegetariańskie  

26   18

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy masłem, kładziemy twaróg, na niego pokrojone rzodkiewki. Doprawiamy do smaku. Jemy z gruszką



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3076 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 114.39 g
Tłuszcz: 98.31 g
Węglowodany: 458.01 g (w tym błonnik: 43.82 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Cukier 50g     0,15 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 30g     0,45 zł (1,49 zł)
Gruszka 150g     1,05 zł (6,99 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Kiełki brokuła 24g     2,40 zł (4,99 zł)
Makaron kukurydziany 140g     1,29 zł (4,59 zł)
Masło 155g     3,87 zł (4,99 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mleko sojowe 125ml     0,87 zł (6,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Olej kokosowy 7g     0,35 zł (11,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 60g     6,66 zł (9,99 zł)
Pietruszka, korzeń 25g     0,21 zł (2,49 zł)
Polędwica z indyka 200g     9,40 zł (15,98 zł)
Pomidory koktajlowe 360g     5,03 zł (6,98 zł)
Proszek do pieczenia 2g     0,05 zł (0,75 zł)
Płatki owsiane 100g     0,66 zł (3,29 zł)
Rukola 40g     2,40 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Rzodkiewka 120g     2,49 zł (2,49 zł)
Ser twarogowy półtłusty 100g     1,60 zł (3,99 zł)
Szpinak 40g     0,80 zł (3,99 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×