Darmowa dieta 3300 kcal nr 79439



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza)
934 kcal
Łączna waga porcji: 336g.

B: 22.6 g T: 40.96 g W: 120.42 g (BŁ: 2.9 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

75   25

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Kanapka z twarogiem i rzodkiewką + gruszka
571 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 26.21 g T: 19.23 g W: 80.49 g (BŁ: 12.72 g)

Wegetariańskie  

27   18

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy masłem, kładziemy twaróg, na niego pokrojone rzodkiewki. Doprawiamy do smaku. Jemy z gruszką



Obiad


Burger wołowy
1182 kcal
Łączna waga porcji: 506g.

B: 52.32 g T: 75.14 g W: 75.16 g (BŁ: 2.6 g)



47   14

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Bułkę przekrój na pół i podsmaż od wewnątrz na suchej patelni.
  2. Pokrój warzywa.
  3. Do mięsa dodaj sól i pieprz, wymieszaj razem, a następnie uformuj krążek.
  4. Kotleta smaż na suchej patelni na dość dużym ogniu około trzy minuty na jedną stronę. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę połóż na nim ser.
  5. Posmaruj wewnętrzną stronę dolnej części bułki keczupem, oraz wewnętrzną stronę górnej części bułki musztardą.
  6. Złóż wszystko w całość w kolejności: bułka, sałata, mięso, pomidor, cebula, ogórek, bułka.


Kolacja


Łosoś z sosem koperkowym
577 kcal
Łączna waga porcji: 412g.

B: 38.94 g T: 41.71 g W: 13.66 g (BŁ: 3.15 g)



11   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

ŁOSOŚ + MARYNATA Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filet opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny (2ml), olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut. SOS KOPERKOWY Niecałe pół szklanki bulionu zagotować z szczypta kurkumy. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia. DODATKI Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) - ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut). Na talerze położyć upieczonego łososia, obok szparagi i polać sosem koperkowym. Ewentualnie podawać z młodymi ziemniakami


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3264 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 140.07 g
Tłuszcz: 177.04 g
Węglowodany: 289.73 g (w tym błonnik: 21.37 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka do hamburgera z sezamem 106g     1,47 zł (4,15 zł)
Cebula czerwona 20g     0,09 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Gruszka 150g     1,05 zł (6,99 zł)
Jaja kurze całe 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Keczup (ketchup) 30g     0,42 zł (5,29 zł)
Koperek (świeży) 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mielone mięso wołowe 200g     4,00 zł (9,99 zł)
Miód pszczeli 2g     0,07 zł (14,99 zł)
Musztarda 40g     0,52 zł (2,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 101g     0,30 zł (2,99 zł)
Ogórek konserwowy 20g     0,17 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 5g     0,04 zł (8,99 zł)
Pomidory 40g     0,21 zł (3,99 zł)
Rzodkiewka 30g     0,62 zł (2,49 zł)
Sałata 10g     0,36 zł (4,99 zł)
Ser twarogowy półtłusty 100g     1,60 zł (3,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sos sojowy (ciemny) 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Szparagi 180g     4,32 zł (11,99 zł)
Łosoś, świeży 170g     19,54 zł (22,99 zł)
Śmietana kremowa 30% 30g 0,00 zł (0,00 zł)



×