Wsypać wszystkie składniki do pojemnika, wbić jajka, zmiksować blenderem, smażyć na oleju do ścięcia ok 10 min, przerzucić na drugą stronę na 2min.
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
1. Pokrój warzywa na małą kostkę.
2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.
3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Aromat waniliowy | 5g |
0,80 zł
(1,59 zł) |
|
Awokado | 140g |
4,35 zł
(13,99 zł) |
|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Bulion warzywny | 200g |
21,84 zł
(27,96 zł) |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
2,20 zł
(5,49 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 170g |
2,04 zł
(4,79 zł) |
|
Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
Filet z łososia | 160g |
15,74 zł
(24,59 zł) |
|
Jaja kurze całe | 112g |
0,78 zł
(6,99 zł) |
|
Kakao w proszku | 5g |
0,23 zł
(6,99 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 170g |
1,40 zł
(2,79 zł) |
|
Kumin (kmin rzymski) | 3g |
0,26 zł
(1,29 zł) |
|
Limonka | 100g |
1,56 zł
(4,99 zł) |
|
Makaron ryżowy | 160g |
6,23 zł
(7,79 zł) |
|
Masło klarowane | 100g |
4,30 zł
(21,49 zł) |
|
Masło orzechowe | 400g |
14,11 zł
(23,98 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 5g |
0,46 zł
(2,29 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
1,08 zł
(8,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 185g |
0,55 zł
(2,99 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Papryka jalapeno | 30g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 170g |
1,78 zł
(4,19 zł) |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
0,08 zł
(0,75 zł) |
|
Płatki jaglane | 60g |
0,84 zł
(2,79 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Quinoa (komosa ryżowa) | 200g |
6,39 zł
(7,99 zł) |
|
Rodzynki | 29g |
0,65 zł
(4,49 zł) |
|
Soda oczyszczona | 5g |
0,06 zł
(1,29 zł) |
|
Suszona kolendra | 1g |
0,09 zł
(1,29 zł) |
|
Suszone pomidory | 28g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Szpinak | 200g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
Sól himalajska | 1g |
0,01 zł
(3,49 zł) |