1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w średniej wielkości plastry.
3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.
4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.
5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima
Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
Cynamon | 10g |
1,27 zł
(2,29 zł) |
|
Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
Fasola szparagowa | 250g |
3,05 zł
(5,49 zł) |
|
Filet z piersi kurczaka | 350g |
6,08 zł
(8,69 zł) |
|
Jabłko | 450g |
1,96 zł
(3,49 zł) |
|
Jogurt naturalny (grecki) | 100g |
0,62 zł
(2,49 zł) |
|
Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
Mleko krowie 3,2% | 250g |
0,72 zł
(2,89 zł) |
|
Mleko ryżowe | 240ml |
2,28 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 350g |
1,05 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 30g |
1,32 zł
(10,99 zł) |
|
Płatki kukurydziane bezglutenowe | 50g |
0,67 zł
(7,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Ryż brązowy | 200g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
Sezam | 10g |
0,26 zł
(7,79 zł) |
|
Soda oczyszczona | 4g |
0,05 zł
(1,29 zł) |