1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i suszone pomidory, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 480g |
2,40 zł
(4,99 zł) |
|
Cebula | 40g |
0,09 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb tostowy pełnoziarnisty | 184g |
1,28 zł
(3,49 zł) |
|
Cukier | 20g |
0,06 zł
(2,99 zł) |
|
Cukinia | 200g |
2,00 zł
(8,49 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 200g |
3,06 zł
(4,29 zł) |
|
Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Kakao w proszku | 20g |
0,93 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
0,56 zł
(1,49 zł) |
|
Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 144g |
0,43 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 120g |
2,20 zł
(10,99 zł) |
|
Polędwica sopocka | 48g |
1,36 zł
(16,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Ser żółty królewski light | 60g |
2,04 zł
(4,59 zł) |
|
Suszone pomidory | 30g |
0,75 zł
(6,99 zł) |