Darmowa dieta 3700 kcal nr 15011



Śniadanie


Kanapki z pastą sardynkowo - pomidorową
882 kcal
Łączna waga porcji: 592g.

B: 44 g T: 30.74 g W: 118.46 g (BŁ: 21.02 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

12   41

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Odsączone z oleju sardynki miksujemy z połową pomidora, oliwą i pietruszką. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Smarujemy pieczywo pastą i nakładamy pokrojoną w plastry resztę pomidora.


Drugie śniadanie


Lody bananowo - czekoladowe
674 kcal
Łączna waga porcji: 550g.

B: 9.56 g T: 3.64 g W: 155.16 g (BŁ: 8.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

56   41

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.

2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.



Obiad


Naleśnik z dżemem
1384 kcal
Łączna waga porcji: 504g.

B: 27.84 g T: 51.62 g W: 204.72 g (BŁ: 4.72 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

102   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Kolacja


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3727 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy  

Wartości odżywcze:


Białko: 112.66 g
Tłuszcz: 105.79 g
Węglowodany: 609.35 g (w tym błonnik: 53.59 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 480g     2,40 zł (4,99 zł)
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 210g     1,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 20g     0,06 zł (2,99 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 200g     3,06 zł (4,29 zł)
Jaja kurze całe 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 20g     0,93 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 50g     1,87 zł (14,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 144g     0,43 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 24g     2,10 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 40g     0,28 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 360g     1,92 zł (3,99 zł)
Sardynka w oleju 120g     5,99 zł (5,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)



×