Darmowa dieta 1300 kcal nr 31047



Śniadanie


Jaglanka z jabłkiem i masłem orzechowym (wersja lżejsza, bez laktozy)
325 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 6.3 g T: 9.3 g W: 57.05 g (BŁ: 4.28 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

29   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.


Drugie śniadanie


Kanapka z pieczonym schabem, rukolą i pomidorami
185 kcal
Łączna waga porcji: 110g.

B: 8.81 g T: 8.62 g W: 20.11 g (BŁ: 3.62 g)



24   14

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kanapkę smarujemy masłem.
  2. Na kanapkę kładziemy plasterek schabu.
  3. Na schab - listki rukoli oraz umyty i pokrojony w plastry pomidor.


Obiad


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podwieczorek


Pomidorowa zupa krem z jarmużem
158 kcal
Łączna waga porcji: 293g.

B: 9.5 g T: 2.26 g W: 29.66 g (BŁ: 9.08 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   30

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Obierz marchew, pietruszki, pora i cebule. Pokrój warzywa w plasterki.
  3. Ugotuj warzywa w garnku z 2 litrami wody i zblenduj.
  4. Zblendowane warzywa uzupełnij 1 litrem wody, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
  5. Jarmuż porwij palcami na niewielkie kawałki i włóż do garnka z gotującym się kremem warzywnym. Gotuj około 2-3 minuty.
  6. Zupę dopraw do smaku słodką papryką, pieprzem Cayenne, suszonym czosnkiem niedźwiedzim (opcjonalnie) i solą himalajską.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Sałatka z kalafiora z gruszkami
207 kcal
Łączna waga porcji: 375g.

B: 7.61 g T: 6.99 g W: 32.11 g (BŁ: 6.31 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

16   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie aż zmiękną (ale uważamy, żeby się nie rozgotowały). Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z kalafiorem. Następnie dodajemy jogurt, sok pomarańczowy i oliwę, całość mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, posypujemy rzeżuchą i nakładamy gotową sałatkę.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1329 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 42.99 g
Tłuszcz: 44.92 g
Węglowodany: 206.48 g (w tym błonnik: 33.45 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 320g     0,76 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 35g     0,33 zł (3,79 zł)
Czosnek niedźwiedzi 0.4g     0,10 zł (5,99 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Gruszka 125g     0,87 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jabłko 100g     0,44 zł (3,49 zł)
Jarmuż 500g     13,98 zł (13,98 zł)
Jogurt naturalny 2% 70g     0,54 zł (1,39 zł)
Kalafior 150g     2,50 zł (9,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 700g     13,04 zł (13,41 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Marchew 270g     0,82 zł (2,29 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Masło orzechowe 10g     0,35 zł (11,99 zł)
Mielona papryka słodka 0.4g     0,03 zł (1,29 zł)
Mleko ryżowe 240ml     2,28 zł (9,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Pieprz Cayenne 0.02g     0,00 zł (2,29 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 270g     2,24 zł (2,49 zł)
Pomidory 40g     0,21 zł (3,99 zł)
Por 350g     6,07 zł (7,98 zł)
Płatki jaglane 30g     0,42 zł (2,79 zł)
Rukola 10g     0,60 zł (5,99 zł)
Rzeżucha 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Schab pieczony 20g     0,89 zł (6,69 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok pomarańczowy 20g     0,10 zł (4,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 2g     0,02 zł (3,49 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×