Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Warzywa kroimy w paski, dodajemy jarmuż i smażymy na oleju. Dodajemy jajko, posypujemy oregano, pieprzem i solą do smaku, mieszamy i podsmażamy z obydwu stron - gotowe. Całość spożywamy zagryzając chlebem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Chleb tostowy pełnoziarnisty | 46g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Cukinia | 150g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 112g |
![]() |
|
Jarmuż | 50g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 240g |
![]() |
|
Limonka | 300g |
![]() |
|
Masło | 5g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 50g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 100g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Polędwica sopocka | 12g |
![]() |
|
Pomarańcze | 720g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 15g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |