Darmowa dieta 1400 kcal nr 1490



Śniadanie


Kanapki z pastą z makreli i ogórkiem (wersja lżejsza)
294 kcal
Łączna waga porcji: 292g.

B: 15.01 g T: 7.99 g W: 45.04 g (BŁ: 8.73 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

36   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.



Drugie śniadanie


Mus z jabłek z cynamonem
222 kcal
Łączna waga porcji: 232g.

B: 3.43 g T: 9.75 g W: 33.15 g (BŁ: 6.02 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

52   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jabłko kroimy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem aż jabłka zmiękną. Pod koniec dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki.


Obiad


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podwieczorek


Shake szpinakowy
206 kcal
Łączna waga porcji: 790g.

B: 6.62 g T: 7 g W: 35.34 g (BŁ: 11.82 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

24   29

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Całość miksujemy w blenderze


Kolacja


Zupa z burakami i fasolką szparagową
274 kcal
Łączna waga porcji: 780g.

B: 9.74 g T: 11.96 g W: 36.42 g (BŁ: 8.84 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

15   27

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1) Ugotuj buraki, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. 2) Poszatkowany czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. 3) Pomidory pokrojone w kostkę dodaj do czosnku i duś około 3 minuty. 3) Fasolkę szparagową gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Nie wylewaj wody po ugotowaniu. 4) Do garnka z fasolką dodaj uduszone pomidory i buraki. Wymieszaj. 5) Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę. 6) Zupę na talerzu dopraw sokiem z cytryny do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1415 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 46 g
Tłuszcz: 49.22 g
Węglowodany: 219.8 g (w tym błonnik: 43.78 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 160g     1,60 zł (7,99 zł)
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Burak 100g     0,20 zł (1,99 zł)
Cebula 30g     0,07 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Cynamon 2g     0,25 zł (2,29 zł)
Czosnek 13g     0,57 zł (2,19 zł)
Fasola szparagowa 100g     1,22 zł (5,49 zł)
Imbir 10g     0,28 zł (5,69 zł)
Jabłko 150g     0,65 zł (3,49 zł)
Jogurt naturalny 2% 50g     0,39 zł (1,39 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Makrela, wędzona 40g     0,96 zł (5,99 zł)
Nasiona chia 20g     0,56 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 32g     2,80 zł (4,38 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 60g     0,75 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pomidory 300g     1,60 zł (3,99 zł)
Rodzynki 15g     0,34 zł (4,49 zł)
Sałata 10g     0,36 zł (4,99 zł)
Sok cytrynowy 22g     0,58 zł (5,29 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 850ml 0,00 zł (0,00 zł)



×