Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
Jaja kurze całe | 170g |
1,19 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 150g |
1,16 zł
(1,39 zł) |
|
Mango | 250g |
4,70 zł
(7,99 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 100ml |
1,80 zł
(8,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 350ml |
1,22 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 48g |
0,17 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 3g |
0,08 zł
(6,99 zł) |
|
Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
Pestki dyni | 5g |
0,20 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Tuńczyk w wodzie | 30g |
1,23 zł
(6,99 zł) |
|
Śliwki suszone | 30g |
1,00 zł
(4,99 zł) |