1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 150g |
0,35 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
| Drożdże (piekarskie świeże) | 20g |
0,30 zł
(1,49 zł) |
|
| Hummus z suszonymi pomidorami | 40g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 180g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 20g |
0,15 zł
(1,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 50g |
0,46 zł
(4,59 zł) |
|
| Marchew | 150g |
0,46 zł
(2,29 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 400g |
1,20 zł
(2,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 75g |
0,52 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 280g |
5,13 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 580g |
5,79 zł
(9,98 zł) |
|
| Ryż brązowy | 45g |
0,34 zł
(2,99 zł) |
|
| Szczypiorek | 5g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
| Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |
|
| Woda | 490ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |