Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 12g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
| Fasolka szparagowa mrożona | 225g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 174g |
1,22 zł
(6,99 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Mielona papryka słodka | 6g |
0,39 zł
(1,29 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 120g |
2,20 zł
(10,99 zł) |
|
| Pestki dyni | 5g |
0,20 zł
(3,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Suszone pomidory | 90g |
2,25 zł
(6,99 zł) |
|
| Sól himalajska | 1g |
0,01 zł
(3,49 zł) |
|
| Woda | 12ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Śliwki suszone | 30g |
1,00 zł
(4,99 zł) |