Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Bazylia (suszona) | 4g |
0,92 zł
(2,29 zł) |
|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Cebula czerwona | 50g |
0,23 zł
(2,99 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 12g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
| Fasolka szparagowa mrożona | 225g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
| Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 50g |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Papryka czerwona | 230g |
4,21 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory | 510g |
2,71 zł
(3,99 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Sałata lodowa | 200g |
3,42 zł
(5,99 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 6g |
0,16 zł
(5,29 zł) |
|
| Suszone pomidory | 90g |
2,25 zł
(6,99 zł) |
|
| Tuńczyk w oleju | 170g |
5,50 zł
(5,99 zł) |