Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
Cebula | 360g |
0,85 zł
(1,89 zł) |
|
Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
Cynamon | 2g |
0,25 zł
(2,29 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Kalafior | 1760g |
29,30 zł
(29,97 zł) |
|
Kapusta biała | 3000g |
5,69 zł
(5,69 zł) |
|
Marchew | 180g |
0,55 zł
(2,29 zł) |
|
Mielona papryka słodka | 0.4g |
0,03 zł
(1,29 zł) |
|
Mleko ryżowe | 480ml |
4,56 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 48g |
0,17 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Passata pomidorowa | 1400g |
11,98 zł
(11,98 zł) |
|
Pestki dyni | 5g |
0,20 zł
(3,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pietruszka, korzeń | 180g |
1,49 zł
(2,49 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 15g |
0,34 zł
(4,49 zł) |
|
Sól himalajska | 10g |
0,10 zł
(3,49 zł) |
|
Woda | 50ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 30g |
1,00 zł
(4,99 zł) |