Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Chleb żytni | 165g |
1,56 zł
(3,79 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Kabanosy z kurczaka | 30g |
1,71 zł
(9,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 70g |
1,68 zł
(5,99 zł) |
|
| Masło | 15g |
0,37 zł
(4,99 zł) |
|
| Ocet balsamiczny | 3g |
0,15 zł
(12,49 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 25g |
1,10 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory | 60g |
0,32 zł
(3,99 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Rzodkiewka | 90g |
1,87 zł
(2,49 zł) |
|
| Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |