Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie Dodaj sparzone pomidory i duś przez kilka minut i dopraw dla smaku. Pieczarki i kurczaka pokrój w paski i wrzuć do sosu Dodaj liść laurowy i gotuj, aż mięso będzie miękkie Podawaj z makaronem ugotowanym al dente
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bataty | 460g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 500g |
![]() |
|
Cebula | 60g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Cytryna | 40g |
![]() |
|
Czosnek | 46g |
![]() |
|
Makaron pełnoziarnisty | 100g |
![]() |
|
Marchew | 30g |
![]() |
|
Masło | 20g |
![]() |
|
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 200g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Natka pietruszki | 6g |
![]() |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 60g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 30g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pomidory | 340g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 20g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 30g |
![]() |
|
Ziemniaki | 100g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |