Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
| Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
| Bulion warzywny | 750g |
81,91 zł
(83,88 zł) |
|
| Cebula | 160g |
0,38 zł
(1,89 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 20g |
0,88 zł
(2,19 zł) |
|
| Karob | 6g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Kurkuma | 1g |
0,08 zł
(1,69 zł) |
|
| Marchew | 120g |
0,37 zł
(2,29 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Migdały | 5g |
0,42 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 120ml |
2,16 zł
(8,99 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 480ml |
4,56 zł
(9,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 1g |
0,02 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 21g |
1,84 zł
(2,19 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 100g |
1,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej kokosowy | 50g |
2,50 zł
(11,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
| Passata pomidorowa | 500g |
4,28 zł
(5,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 90g |
1,33 zł
(5,19 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Ziemniaki | 150g |
0,28 zł
(3,69 zł) |
|
| Śledź marynowany | 100g |
2,43 zł
(8,49 zł) |