Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 230g |
1,61 zł
(6,99 zł) |
|
| Jarmuż | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 70g |
0,68 zł
(3,39 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 30g |
0,73 zł
(2,69 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
4,50 zł
(8,99 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 25g |
0,17 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory | 290g |
1,54 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |