Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Słodzik rozpuścić we wrzątku. Na wrzątek wsypać budyń w proszku wymieszany z kaszą manną cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gdy masa jest jednolita i gęsta dodajemy twaróg i wszystko dobrze mieszamy. Gotową mieszankę posypujemy owocami, czekoladą i orzechami.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Borówka amerykańska | 150g |
4,19 zł
(6,99 zł) |
|
| Budyń waniliowy bez cukru | 20g |
0,46 zł
(1,09 zł) |
|
| Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Czekolada gorzka | 10g |
0,45 zł
(4,49 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza manna | 20g |
0,15 zł
(2,99 zł) |
|
| Ksylitol | 14g |
0,73 zł
(12,99 zł) |
|
| Mak niebieski | 10g |
0,31 zł
(6,29 zł) |
|
| Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 20g |
2,30 zł
(11,49 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 15g |
1,67 zł
(9,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Sałata masłowa | 20g |
0,71 zł
(4,99 zł) |
|
| Ser twarogowy chudy | 150g |
1,99 zł
(1,99 zł) |
|
| Wiórki kokosowe | 6g |
0,12 zł
(3,99 zł) |