Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Dodajemy posiekane orzechy, chia, zalewamy mlekiem i mieszamy. Całość posypujemy cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Hummus naturalny | 40g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
Kabanosy z kurczaka | 20g |
1,14 zł
(9,99 zł) |
|
Kakao w proszku | 10g |
0,47 zł
(6,99 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Miód pszczeli | 25g |
0,94 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko migdałowe | 250g |
2,62 zł
(10,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 30ml |
0,28 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 102g |
0,37 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy brazylijskie | 10g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Rzodkiewka | 60g |
1,25 zł
(2,49 zł) |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |