Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Płatki gotujemy w mleku lub zostawiamy na noc do nasiąknięcia. jabłko i orzechy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do płatek. Podajemy na ciepło lub na zimno
1. Wymieszaj suche składniki w misce, później dodaj mokre składniki i odstaw na 5 min.
2. Roztop łyżkę oleju kokosowego na patelni na średnik płomieniu. Naleśniki smaż przez ok. 5 min aż spód będzie złocisty, następnie obróć i smaż jeszcze ok. 3 min.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 30g |
0,33 zł
(5,49 zł) |
|
Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 180g |
0,79 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Koper ogrodowy | 16g |
1,91 zł
(2,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 12g |
0,45 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 200ml |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko migdałowe | 300g |
3,15 zł
(10,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 48g |
0,17 zł
(3,59 zł) |
|
Mąka pszenna pełnoziarnista | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Olej kokosowy | 10g |
0,50 zł
(11,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 10g |
1,15 zł
(11,49 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
Proszek do pieczenia | 15g |
0,38 zł
(0,75 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |