Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.
Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy , dodajemy do ubitego białka na sztywno żółtka oraz przesianą mąkę. Przekładamy do naczynia do pieczenia / foremki. Dodajemy owoce np. banan/ borówki/ maliny. Pieczemy w 180 stopach około 10 minut.
Autor: qba100
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
![]() |
|
Cebula | 70g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa | 400g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Czosnek | 15g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 200g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 50g |
![]() |
|
Karob | 6g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Kurkuma | 5g |
![]() |
|
Malina | 50g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 5g |
![]() |
|
Mieszanka przypraw garam masala | 30g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Migdały | 15g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 300ml |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 30g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 36g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 120g |
![]() |
|
Pieprz Cayenne | 2g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 400g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 50g |
![]() |
|
Sól biała | 6g |
![]() |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |