Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, dodajemy pomidory, fasolę i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
1. Wszystkie składniki dodaj do blendera/robota kuchennego. Zmiksuj wszystko pulsacyjnie, a następnie na wysokich obrotach aż składniki się połączą w klejącą masę.
2. Z masy weź ok. 1-2 łyżki i uformuj z nich kulki. Jeżeli masa jest zbyt wodnista lub nie formuje się dobrze, dodaj więcej wiórek kokosowych.
3. Kulki układaj na blaszce, a następnie pozostaw na 30 min do lodówki aby stwardniały.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Bakłażan | 200g |
2,22 zł
(4,99 zł) |
|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Cebula | 40g |
0,09 zł
(1,89 zł) |
|
Cytryna | 10g |
0,14 zł
(13,99 zł) |
|
Czosnek | 3g |
0,13 zł
(2,19 zł) |
|
Fasola biała konserwowa | 100g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 175g |
1,70 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
0,56 zł
(1,49 zł) |
|
Marchew | 100g |
0,31 zł
(2,29 zł) |
|
Miód pszczeli | 45g |
1,69 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Natka pietruszki | 20g |
1,75 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki jaglane | 60g |
0,84 zł
(2,79 zł) |
|
Rodzynki | 22g |
0,49 zł
(4,49 zł) |
|
Sok cytrynowy | 22g |
0,58 zł
(5,29 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
Wiórki kokosowe | 200g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Woda z kokosa | 30g |
0,59 zł
(6,49 zł) |