1. Wszystkie składniki dodaj do blendera/robota kuchennego. Zmiksuj wszystko pulsacyjnie, a następnie na wysokich obrotach aż składniki się połączą w klejącą masę.
2. Z masy weź ok. 1-2 łyżki i uformuj z nich kulki. Jeżeli masa jest zbyt wodnista lub nie formuje się dobrze, dodaj więcej wiórek kokosowych.
3. Kulki układaj na blaszce, a następnie pozostaw na 30 min do lodówki aby stwardniały.
Całość mieszamy w misce.
Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bułka tarta | 55g |
![]() |
|
Cebula | 200g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 105g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa | 240g |
![]() |
|
Cukinia | 500g |
![]() |
|
Cytryna | 10g |
![]() |
|
Czosnek | 21g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 200g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 1g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 255g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 7g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 80g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 2g |
![]() |
|
Migdały | 10g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 51g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 12g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 150g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 3g |
![]() |
|
Sezam | 30g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 10g |
![]() |
|
Sos sojowy jasny | 15g |
![]() |
|
Suszona żurawina | 25g |
![]() |
|
Sól biała | 3g |
![]() |
|
Tymianek suszony | 1g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 200g |
![]() |
|
Woda | 18ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Woda z kokosa | 30g |
![]() |