Darmowa dieta 2300 kcal nr 90916



Śniadanie


Bananowy budyń jaglany z miodem
492 kcal
Łączna waga porcji: 445g.

B: 18.71 g T: 6.86 g W: 90.75 g (BŁ: 3.42 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

57   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Gotujemy ją w 150ml mleka pod przykryciem, aż całe mleko się wchłonie (około 15 minut). Czekamy aż nieco wystygnie, przekładamy do blendera, dodajemy resztę mleka, miód i pokrojonego banana, miksujemy.


Drugie śniadanie


Jaglanka na mleku roślinnym
326 kcal
Łączna waga porcji: 354g.

B: 5.97 g T: 4.57 g W: 66.86 g (BŁ: 2.03 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

8   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jaglanka na mleku roślinnym: Jaglanka na mleku roślinnym : Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem. Odczekać 2-3 minuty. Zlać wrzątek i przelać kaszę na sitku zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę ugotować.


Obiad


Makaron z tuńczykiem (wersja bezglutenowa)
619 kcal
Łączna waga porcji: 512g.

B: 28.23 g T: 14.05 g W: 97.97 g (BŁ: 4.8 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

15   38

Przepis:

Makaron przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy pomidory z puszki i pokrojone w kostkę suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, odrobiną suszonego chilli i łyżką suszonej słodkiej papryki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy tuńczyka, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki.


Podwieczorek


Cukinia z pesto
341 kcal
Łączna waga porcji: 412g.

B: 8.16 g T: 27.98 g W: 16.82 g (BŁ: 4.25 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

21   39

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Smarujemy pesto i posypujemy kiełkami.


Kolacja


Zupa z fasoli krem
473 kcal
Łączna waga porcji: 359g.

B: 22.81 g T: 10.97 g W: 80.04 g (BŁ: 18.09 g)

Bezglutenowe  

15   14

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Fasole moczę przez noc. Cebule obieram, kroję w talarki i podsmażam na złoto. Rano płuczę na sicie, wsypuję do garnka i dodaję około 0,7 litra wody. Do garnka wkładam obrane warzywa. Doprawiam solą, dodaje listki laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku. Gotuję mniej więcej przez 90 minut. Warzywa i przyprawy wyławiam, zastawiam w garnku tylko fasole i ziemniaki. Zupę miksuję blenderem dodając śmietanę lub mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Kroje drobno suszone pomidory, wykładam na wierzch. Na talerz wlewam zupę, drobno pokrojone suszone pomidory, wykładam na wierzch.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2251 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 83.88 g
Tłuszcz: 64.43 g
Węglowodany: 352.44 g (w tym błonnik: 32.59 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Cebula 140g     0,33 zł (1,89 zł)
Cukinia 300g     3,00 zł (8,49 zł)
Czosnek 2g     0,09 zł (2,19 zł)
Fasola biała, nasiona suche 80g 0,00 zł (0,00 zł)
Kasza jaglana 129g     1,25 zł (3,39 zł)
Kiełki brokuła 32g     3,19 zł (4,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 30g     0,56 zł (1,49 zł)
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy 80g     1,82 zł (5,69 zł)
Marchew 20g     0,06 zł (2,29 zł)
Miód pszczeli 10g     0,37 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 300ml     1,05 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 300ml     2,85 zł (9,49 zł)
Natka pietruszki 30g     2,63 zł (4,38 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Pesto z bazylią 80g     8,88 zł (9,99 zł)
Pietruszka, korzeń 30g     0,25 zł (2,49 zł)
Pomidory w puszce 200g     2,10 zł (4,19 zł)
Seler, korzeń 20g     0,08 zł (2,69 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Suszone pomidory 47g     1,17 zł (6,99 zł)
Tuńczyk w wodzie 60g     2,47 zł (6,99 zł)
Ziemniaki 60g     0,11 zł (3,69 zł)
Śmietana 18% 50g     0,42 zł (1,69 zł)



×