Płatki ugotować w mleku lub zostawić na noc do nasiąknięcia, jabłko i daktyle pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z masłem orzechowym. Podawać na ciepło lub zimno.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i suszone pomidory, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 100g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukinia | 200g |
2,00 zł
(8,49 zł) |
|
| Daktyle suszone | 10g |
0,32 zł
(3,19 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jabłko | 180g |
0,79 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 70g |
0,68 zł
(3,39 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 20g |
0,37 zł
(1,49 zł) |
|
| Masło orzechowe | 20g |
0,71 zł
(11,99 zł) |
|
| Migdały | 15g |
1,27 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 200ml |
1,90 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 96g |
0,34 zł
(3,59 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Płatki owsiane | 110g |
0,72 zł
(3,29 zł) |
|
| Suszona żurawina | 12g |
0,48 zł
(7,99 zł) |
|
| Suszone pomidory | 30g |
0,75 zł
(6,99 zł) |