Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bazylia (suszona) | 8g |
1,83 zł
(2,29 zł) |
|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 170g |
0,40 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 15g |
0,04 zł
(2,99 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Drożdże (piekarskie świeże) | 25g |
0,37 zł
(1,49 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 150g |
2,61 zł
(8,69 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 100g |
0,92 zł
(4,59 zł) |
|
| Mąka gryczana | 85g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
| Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 85g |
1,70 zł
(7,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 65g |
0,45 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 38g |
0,66 zł
(3,49 zł) |
|
| Oregano (suszone) | 0.25g |
0,04 zł
(1,69 zł) |
|
| Papryka czerwona | 230g |
4,21 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 0.25g |
0,02 zł
(1,79 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 400g |
4,19 zł
(4,19 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Rukola | 20g |
1,20 zł
(5,99 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 40g |
1,36 zł
(4,59 zł) |
|
| Sól himalajska | 5g |
0,05 zł
(3,49 zł) |
|
| Woda | 275ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |