Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Bułkę przekroić, posmarować masłem. Twaróg wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku, nałożyć na pieczywo, posypać szczypiorkiem.
1. Wszystkie składniki dodaj do blendera/robota kuchennego. Zmiksuj wszystko pulsacyjnie, a następnie na wysokich obrotach aż składniki się połączą w klejącą masę.
2. Z masy weź ok. 1-2 łyżki i uformuj z nich kulki. Jeżeli masa jest zbyt wodnista lub nie formuje się dobrze, dodaj więcej wiórek kokosowych.
3. Kulki układaj na blaszce, a następnie pozostaw na 30 min do lodówki aby stwardniały.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Bułka grahamka | 100g |
1,37 zł
(1,78 zł) |
|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cynamon | 5g |
0,64 zł
(2,29 zł) |
|
| Cytryna | 10g |
0,14 zł
(13,99 zł) |
|
| Drożdże (piekarskie świeże) | 15g |
0,22 zł
(1,49 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 90g |
0,70 zł
(1,39 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 45g |
1,69 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 125ml |
1,19 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 20g |
2,22 zł
(9,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Rodzynki | 22g |
0,49 zł
(4,49 zł) |
|
| Sałata masłowa | 30g |
1,07 zł
(4,99 zł) |
|
| Ser twarogowy półtłusty | 200g |
3,19 zł
(3,99 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 10g |
0,26 zł
(5,29 zł) |
|
| Szczypiorek | 6g |
0,60 zł
(2,49 zł) |
|
| Wiórki kokosowe | 200g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda z kokosa | 30g |
0,59 zł
(6,49 zł) |