Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 12g |
0,84 zł
(6,99 zł) |
|
| Borówka amerykańska | 750g |
20,97 zł
(20,97 zł) |
|
| Cebula | 200g |
0,47 zł
(1,89 zł) |
|
| Cynamon | 5g |
0,64 zł
(2,29 zł) |
|
| Czosnek | 20g |
0,88 zł
(2,19 zł) |
|
| Drożdże (piekarskie świeże) | 15g |
0,22 zł
(1,49 zł) |
|
| Goździki | 4g |
0,52 zł
(1,29 zł) |
|
| Imbir | 4g |
0,11 zł
(5,69 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Marchew | 90g |
0,27 zł
(2,29 zł) |
|
| Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Melon | 200g |
2,00 zł
(11,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 625ml |
5,93 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Seler, korzeń | 300g |
1,15 zł
(2,69 zł) |
|
| Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Udko z kurczaka | 240g |
4,36 zł
(9,99 zł) |
|
| Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |