Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kroimy składniki, polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i mieszamy ze szpinakiem. Podajemy z krążkami ryżowymi.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 70g |
![]() |
|
Banan | 240g |
![]() |
|
Bułka grahamka | 180g |
![]() |
|
Cebula | 200g |
![]() |
|
Czosnek | 20g |
![]() |
|
Goździki | 4g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 20g |
![]() |
|
Marchew | 90g |
![]() |
|
Margaryna do pieczywa | 10g |
![]() |
|
Masło | 20g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 500ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 10g |
![]() |
|
Ogórek | 40g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Pestki dyni | 10g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 160g |
![]() |
|
Pomarańcze | 200g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 320g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 300g |
![]() |
|
Ser mozzarella | 30g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 40g |
![]() |
|
Szpinak | 150g |
![]() |
|
Sól biała | 0g |
![]() |
|
Udko z kurczaka | 240g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 40g |
![]() |