1. Wszystkie składniki dodaj do blendera/robota kuchennego. Zmiksuj wszystko pulsacyjnie, a następnie na wysokich obrotach aż składniki się połączą w klejącą masę.
2. Z masy weź ok. 1-2 łyżki i uformuj z nich kulki. Jeżeli masa jest zbyt wodnista lub nie formuje się dobrze, dodaj więcej wiórek kokosowych.
3. Kulki układaj na blaszce, a następnie pozostaw na 30 min do lodówki aby stwardniały.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Przepis podesłany przez naszego użytkownika.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cytryna | 10g |
0,14 zł
(13,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny (grecki) | 120g |
0,75 zł
(2,49 zł) |
|
| Miód pszczeli | 55g |
2,06 zł
(14,99 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 96g |
0,34 zł
(3,59 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 20g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 6g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 15g |
0,66 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 200g |
2,79 zł
(3,49 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Rukola | 60g |
3,59 zł
(5,99 zł) |
|
| Sardynka w oleju | 80g |
3,99 zł
(5,99 zł) |
|
| Ser twarogowy półtłusty | 120g |
1,92 zł
(3,99 zł) |
|
| Ser typu "Feta" | 90g |
1,43 zł
(4,29 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 10g |
0,26 zł
(5,29 zł) |
|
| Wiórki kokosowe | 200g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda z kokosa | 30g |
0,59 zł
(6,49 zł) |