Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Ryż lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut. W czasie gdy będzie się gotował, wszystkie składniki kroimy w paski. Następnie podsmażamy mięso na oleju, dodajemy warzywa i smażymy razem przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, tymianek. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy na palniku, aż zacznie wrzeć.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Chleb żytni | 210g |
1,99 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Cukinia | 150g |
1,50 zł
(8,49 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 100g |
0,44 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Marchew | 45g |
0,14 zł
(2,29 zł) |
|
Masło orzechowe | 10g |
0,35 zł
(11,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 270ml |
2,56 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 102g |
0,37 zł
(3,59 zł) |
|
Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 140g |
2,56 zł
(10,99 zł) |
|
Pesto z bazylią | 30g |
3,33 zł
(9,99 zł) |
|
Pietruszka, korzeń | 25g |
0,21 zł
(2,49 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Por | 70g |
1,21 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki jaglane | 30g |
0,42 zł
(2,79 zł) |
|
Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
Sałata masłowa | 40g |
1,43 zł
(4,99 zł) |
|
Schab bez kości | 150g |
2,76 zł
(11,59 zł) |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |