Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 70g |
![]() |
|
Bazylia (suszona) | 8g |
![]() |
|
Brokuły | 250g |
![]() |
|
Cebula | 200g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 150g |
![]() |
|
Goździki | 2g |
![]() |
|
Jabłko | 600g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 160g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 60g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 100g |
![]() |
|
Marchew | 45g |
![]() |
|
Masło | 25g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 15g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 72g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 20ml |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 240ml |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 30g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 150g |
![]() |
|
Ser typu "Feta" | 40g |
![]() |
|
Szczypiorek | 10g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Sól biała | 0g |
![]() |
|
Udko z kurczaka | 120g |
![]() |