Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 70g |
2,18 zł
(13,99 zł) |
|
Borówka amerykańska | 160g |
4,47 zł
(6,99 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Jaja kurze całe | 242g |
1,69 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza manna | 100g |
0,75 zł
(2,99 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Mak niebieski | 10g |
0,31 zł
(6,29 zł) |
|
Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 680ml |
2,37 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 102g |
0,37 zł
(3,59 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Sezam | 10g |
0,26 zł
(7,79 zł) |
|
Siemię lniane | 10g |
0,10 zł
(3,99 zł) |
|
Syrop klonowy | 10g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
0,12 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |