Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.
Źródło: olalalchf.pl
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Cebula | 200g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Cynamon | 2g |
![]() |
|
Czosnek | 15g |
![]() |
|
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 250g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 400g |
![]() |
|
Granat | 30g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 100g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 8g |
![]() |
|
Liść laurowy | 1g |
![]() |
|
Makrela, wędzona | 250g |
![]() |
|
Marchew | 145g |
![]() |
|
Masło | 20g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 9g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 36g |
![]() |
|
Musztarda miodowa | 50g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 96g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 40g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 60g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 250g |
![]() |
|
Passata pomidorowa | 250g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomarańcze | 240g |
![]() |
|
Pomidory | 80g |
![]() |
|
Por | 50g |
![]() |
|
Płatki drożdżowe | 30g |
![]() |
|
Rukola | 30g |
![]() |
|
Ryż konjac | 300g |
![]() |
|
Sałata lodowa | 100g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 60g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 6g |
![]() |
|
Sok pomarańczowy | 12g |
![]() |
|
Sos sojowy jasny | 30g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Ziele angielskie | 1g |
![]() |